Epoksi Conductive

Epoksi conductive zemin kaplamaları,elektrik iletkenliğinin gerektiği elektrik yüklü ortamlarda kullanılan kaplama türüdür. Zemin altı hazırlığında karbon içerikli katman kullanılarak ve topraklama sağlanarak statik elektriğin cihazlarda aksamalara sebebiyet vermesinin önüne geçilir.

Genellikle çift bileşenli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı halden katı hale geçer ve takibeden bir iki hafta içinde olgunlaşarak nihai sertliğe ulaşır. Ve son derece sert, dayanıklı bir yüzey elde edilir. Genel olarak kapalı alanlarda kullanılmak üzere,

Başlıca özellikleri ;

-Yüksek dayanım

-İletken

-1 mm 3mm kalınlık

-Asitlere dayanım

-Pürüzsüz yüzey

şeklinde sıralanabilir.

Cam veya karbon elyafı ile epoksi kombinasyonu mükemmel mekanik dayanıma sahiptir. Bu yüzden uzay ve havacılık teknolojilerinde ve denizcilik alanında çok kullanılır. İnşaat alanında da yaygın kullanılır. Onarım esnasında uygun çatlakların doldurulmasında, sonradan betonun içine eklenecek çelik donatıların yerleştirilmesinde kullanılan ve beton içine saplanan donatılar için çekme mukavemetleri oldukça yüksektir. Ve aynı zamanda bir yüzey kaplama ürünüdür.

Epoxy sözcüğü Yunanca iki önekten türemiştir: “üzerinde” anlamına gelen “epi” ve “keskin/asitli” anlamına gelen “oxy”. Conductive Epoksi ,isminden anlaşılacağı üzere iletkenlik istenilen alanlarda zemin hazırlığı karbon karışım ile yapılan ve finalde bakır aparatlar vasıtası ile topraklama yapılan iletken versiyonudur.Estetik, tozumama, araç trafiği, orta ve yüksek dayanım gibi özellikleri ile genel olarak düzgün zemine sahip alanalar veya düzeltilerek hazır hale getirilen alanalar ve statik elektriklenmenin cihazlara verebileceği hasarlardan kaçınılması gereken bölgeler için geliştirilmiş bir uygulamadır. 

Epoksi zemin kaplamaları; uygulaması kadar, uygulama öncesi zemin hazırlığı ve keşfinin de büyük önem taşıdığı hassas ürünlerdir. Ve bu nedenle uygulama yapılacak alan itinalı bir şekilde incelenmeli zemin kir, toz, yağ, boya gibi etkenlerden arındırılırken bir yandanda aderans sağlanmalı, gerekirse bunun için birtakım ekipmanlar ( bilyeli vakum makinası, silim makinası v.b.) kullanılmalıdır. Zeminle ilgili nem vs gibi tespitlerde yapıldıktan sonra uygulama esnasındaki hava koşullarıda gözetilerek uygulamaya geçilmelidir. Uv dayanımlarının az olması sebebi ile epoksi kaplamalar kaplaı alanlar için tercih edilmeli,sert yapısı sebebi ile de esnek zeminlere uygulanmamalıdır.

Başlıca uygulama alanları ;

-Boyahaneler

-Fabrikalarda üretim alanları

-Bilişim cihazları kullanılan hassas alanlar

-Yoğun elektronik cihaz kullanılan alanlar

-Statik elektrikten kaçınılması gereken alanlar

şeklinde sıralanabilir.

Uzman bir ekip tarafından uygulanmalıdır. Uygulama öncesi zemin hazırlığı son derece önemli ve her alan için teknik personelin ayrıca görmesi ve değerlendirmesi gerekmektedir. 

Whatsapp